icon ambitiancy

Betere voornemens?

Het nieuwe jaar is nog vers, net als de goede voornemens die je mogelijk gemaakt hebt. Ik hoop dat je jouw goede voornemens dusdanig geformuleerd hebt dat de kans groot is dat je deze ook gaat bereiken. Dat betekent voor mij onder andere dat je zegt wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt of waar je vanaf wilt (wat kilo’s of roken bijvoorbeeld). Maar ook dat je de weg ernaartoe vaststelt.

Je kent dat wel: ‘ik ga dit jaar stoppen met roken‘, een mooi voornemen, toch? Nou, mooi niet! Je kunt namelijk niet iets niet doen! Dat is een lastige, misschien aan de hand van een voorbeeld. Denk maar eens even niet aan een roze olifant. En? Lukt dat een beetje, nee natuurlijk niet, punt gemaakt. Maar ja, hoe kan dit dan beter?

Ik zou beginnen met vast te stellen wat je eigenlijk wel wilt, en dat is vaak lastiger dan je denkt. We zijn namelijk nogal gewend om aan te geven wat we niet willen. Wat zou het bijvoorbeeld zijn wat je graag wilt, als je zegt dat je gaat stoppen met roken? Het zou kunnen zijn dat je gezonder wilt gaan leven of je fitter wilt voelen. Mooi als dat zo is, want daar kun je tenminste effectief mee aan de slag, daar kun je namelijk wel iets aan doen.

Wel nog even vertalen naar de inspanningen die hiervoor nodig zijn natuurlijk. Je zou bijvoorbeeld vanaf maandag niet meer in de pauzes naar buiten kunnen gaan. Misschien ga je ook voortaan 2 stuks fruit per dag eten, want anders kom je natuurlijk snel wat kilo’s aan door het snoepen, en dat is weer niet gezond. Als je weet wat je wilt bereiken, wordt het ook mogelijk de weg ernaartoe uit te stippelen. De focus is helder en de mogelijkheden ontvouwen zich als vanzelf!

Ik wens je veel inspiratie toe bij je betere voornemens en dat je deze vanaf nu ook gemakkelijker gaat realiseren.

Uiteraard kun je ook zo met je bedrijfsdoelstellingen omgaan, heb je jouw resultaat doelstellingen al vertaald naar inspanningsdoelen? Zeker weten dat je de kans op slagen enorm vergroot, en je kunt het op deze manier nog tijdig volgen ook. Een resultaat kun je namelijk niet managen, wel de weg ernaartoe!

Geplaatst in Ambitiancy | Getagged: Appreciative inquiry Goede voornemens | Een reactie plaatsen